Land-live.dk © 2007

 

 

Frit efter Dansk Rock Leksikon 1956-2002

 

På slaget 12

Dannet i 1984 i Århus

1986: PS 12 (Fox Records)
1987: Tror du virk'lig livet bli'r genudsendt
(Fox Records)
1989: Kærlighed ved sidste blik (Sonet)
1991: Sandheden baby (EMI)
1992: Sidst i september (Elap Music)
1995: Til tiden (Elap Music)
1997: Ro mit hjerte (Elap Music)
2002: Let's Dance (RecArt)
2002: Let's Dance 2 (RecArt)
2003: Let's Dance 3 (RecArt)
2004: På Slaget 12 spiller På Slaget 12 (RecArt)

Se Video med På Slaget 12

Ann-Mette Elten:

1999: Refrain (RecArt)
2000: Hot Hot (RecArt)

KARAKTERISTIK

Sig "Hjem til Århus" og de fleste vil fortsætte med at konstatere, at den sang blev lavet af På Slaget 12. Sådan var det i 1986. Og sådan er det stadig. Sangtitlen - og omkvædet - nærmer sig et begreb - en talemåde. Gruppen, hvis medlemmer ved dannelsen aldersmæssigt var fra midt i tyverne og opefter, skabte et eget naivt musikalsk univers, der siden til en vis grad er videreført af en gruppe som Souvenirs.

KARRIERE

Det musikalske samarbejde mellem Jens Folmer Jepsen og Niels Kirkegaard, der var skolekammerater fra Åby Skole i Århus, tog fart da de sammen i starten af firserne dannede crazy-pop-gruppen Erling Erlang & Trio. Kirkegaard, der er uddannet trykker, spillede fra 1979-82 med rock-reggae-gruppen Hjerterknægt, der i 1982 udsendte EP'en Mit Hjertes Hotel blandt andet med musik af Kirkegaard. Han studerede fra 1983-1986 musik på Århus Universitet og det var i disse år han og Ann-Mette Elten indledte det musikalske og private parløb, der stadig bestod i 2002. Hun optrådte flere gange som gæstesolist hos Erling Erlang - blandt andet med nogle af de sange, som hun mange år senere udgav på CDen Refrain. Ann-Mette Elten er født og opvokset i Aalborg, hvor hun blandt andet i nogle år var musikant hos Frelsens Hær. Efter en musiksproglig studentereksamen rejste hun til Århus, hvor hun begyndte at læse kristendomskundskab og dansk på universitetet. Samtidig modtog hun undervisning på Jysk Musikkonservatorium og var blandt andet med i Det Jyske Kammerkor, Jysk Akademisk Kor og Det Danske Kammerkor.

I 1984 dannede Kirkegaard og Elten Kvartalsband (navnet fordi gruppen kun øvede en gang i kvartalet) sammen med Søren Møller, keyboards; Mogens Lodahl, bas; Mats Madsen, trommer. Gruppen havde blandt andet Thorstein Thomsen-sange på repertoiret, og samme år begyndte Jens Folmer Jepsen at skrive sange sammen med Kirkegaard.. I januar 1985 tog gruppen navn efter Jepsens oversættelse af Wilson Pickett-sangen In The Midnight Hour. En demo bestående af blandt andet Lige midt imellem, sikrede gruppen massivt airplay på lokalradioerne i Århus.

I april 1985 livedebuterede gruppen på "Motown" i Århus. Et år senere skrev de kontrakt med Jan Thomsen, manden bag det meget ambitiøse pladeselskab Fox Records. Debut-pladen blev udsendt i oktober 1986, men eftersom Fox Records "lugtede langt væk" af Århus og provins, så ignorerede pladeforhandlerne øst for Storebælt pladen, men den holdning måtte de siden tage op til kraftig revision, idet pladen blev råspillet på lokalradioerne over hele landet og efterhånden blev den også promoveret af DR. I løbet af vinteren 1986-87 blev sangen Hjem til Århus en veritabel landeplage. Og så kom sangen faktisk kun med på pladen fordi producer Phill Barrett, insisterede på det. Sangen var ikke med på den demo, der sikrede gruppen kontrakt med Fox Records. Kirkegård og Jepsen skrev sangen i Thisted i sommeren 1985. Sangen var inspireret af USA, hvor enhver by med respekt for sig selv har sin egen sang. Siden blev sangen kåret som det "Europas bedste nationale hit i 1987" af det ansete musikmagasin Billboard. På sangen spillede Peter Matthäi guitar og han blev siden fast medlem af gruppen. Kirkegaard og Elten opgav studierne - Elten med en bifagseksamen i kristendomskundskab og en bachelorgrad i dansk - og gav mere end 100 koncerter i løbet af 1987. I efteråret udsendtes andet album produceret af svenskeren Dan Hylander, og fra dette album scorede gruppen et stort hit med Ude på det blå ocean.

Men sammenholdet i gruppen knagede og stigende uenighed om repertoiret og divergerende holdninger til turné-aktiviteten førte til en opløsning af gruppen i 1988. Elten og Kirkegaard besluttede at fortsætte som duo med skiftende musikere omkring sig. En enighed om at parret fortsat kunne bruge navnet På Slaget 12 blev hurtigt forpurret af pladeselskabet og de tidligere medlemmer af gruppen, der gjorde krav på navnet idet de havde planer om at indspille med en ny sanger. En plan, der aldrig blev realiseret. Elten og Kirkegaard fik lov til at bruge det oprindelige navn, da de udsendte Kærlighed ved sidste blik i 1989. Den blev indspillet med hjælp fra Michael Perbøll, keyboards; Christian Sidenius (bedre kendt som Knud Møller), guitar; Peter Seebach, percussion; Torben Vestergaard, bas; Klaus Trane, trommer, Nanna Lüders, kor. Pladen blev produceret af Kim Sagild og Kirkegaard. Pladen var mere akustisk funderet end tidligere og rummede blandt andet sangen Katolske kys og Til Solen får skyggerne frem.

Siden udsendtes Til Solen for skyggerne frem i et remix af SoulShock og Cutfather I sommeren 1990 turnerede parret sammen med Perbøll, Thrane og Tom Bilde, bas. I 1991 udsendtes Sandheden, baby Nu under det forkortede navn PS 12. På pladen medvirkede Kim Sagild på guitar og som producer. Desuden Georg Olesen (TV-2), bas; Jacob Andersen, percussion og Klaus Menzer, trommer samt Nanna og Gitte Nauer (kor). Pladen rummede blandt andet hittet Ta' kæresten i hånden. I september 1992 udgav PS 12 Sidst i september med Perbøll. Menzer og Esben Bach, trommer; Ivan Sørensen (Gnags); Nanna, Flemming "Bamse" Jørgensen, Zindy Laursen og Lars Attermann (kor). Samme år stod Elten og Kirkegaard sammen med Sagild også bag Den sidste dans for Vejle og Ribe Amts AIDS-oplysningskampagne. Pladen blev uddelt til lokale radiostationer og diskoteker.

Gruppen var forsat meget live-aktiv og i februar 93 udsendtes den første af flere opsamlings-CD'er: PS 12, Hjem til Århus. Den solgte i over 70.000 eksemplarer og rummede blandt andet også Cut 'N' Moves remix af Hjem til Århus. I 1995 ophørte samarbejdet med Jens Folmer Jepsen og parret indledte et egentlig samarbejde med børnebogsforfatteren Thorstein Thomsen. Dette førte til udgivelserne Til Tiden (1995) og Ro, mit hjerte (1997), og året efter udsendte Ann-Mette Elten første CD i eget navn, Refrain. Pladen, der solgte i over 70.000 eksemplarer, bestod af en stribe gamle giro 413-schlagere, og blev til i et tæt samarbejde mellem Elten & Kirkegaard, der også arbejde sammen omkring Hot Hot (2000), der rummede en stribe sange skrevet af Kai Normann Andersen og udgivet i anledningen af 100-året for dennes fødsel. I 1998 var Ann-Mette Elten med på O Florens Rosa, en CD, der blev udgivet i anledningen af DR TV's Historier med gods i. På denne CD bidrager mange kunstnere med deres fortolkninger af gamle historiske sange. Elten bidrager med Drømte mig en drøm i nat samt Den Forladte.

DIVERSE
Jens Folmer Jepsen, der skrev de fleste af gruppens tekster frem til Den sidste dans, helligede sig siden arbejdet med TV-produktion og har i dag sit eget film-produktionsselskab i Århus. Jens Folmer Jepsen har desuden skrevet tekster til blandt andre Flemming "Bamse" Jørgensen, Peter Belli, Rox og Frank Megabody. Sammen med Lars Muhl skrev han tre af sangene til Lis Sørensens "Hjerternes Sang". Han har produceret flere musikvideoer og TV programmer, bl. a. "Kongeriget".


Webmaster Pia Kragh Buffoon

 

 

Dette års Land-Live havde besøg af Rattlesnakes og PS12

Fotoalbum

Landbrug Fyn skrev

Rattlesnakes

På Slaget 12

Menu

Sponsorer